Share |

ROMAN SCHATZ

Poliittinen ura ei ole minua varten

roman_schatz_ajankohtaislehti.jpg
 
Schatz opiskeli 1980-luvun puolivälissä teatteritiedettä ja meteorologiaa Berliinin yliopistossa. 1985 mies lupautui Berliinin rautatieasemalla oppaaksi suomalaiselle interreilaajalle, Leenalle. Vuotta myöhemmin Schatz sai kinuttua mummoltaan 800 Sveitsin frangia kertomalla nyyhkyrakkaustarinoita ja tuli Leenan perässä Suomeen.
- Ensimmäinen työpaikkani oli Munkassa, saksalaisessa vanhainkodissa. Sitten Yle palkkasi minut toimittajaksi.
-Tultuani Suomeen, otin kaiken irti oksitosiinivaiheesta. Tutustuin kaikenlaisiin suomalaisiin tyyppeihin, ihanaan kulttuuriin. En kieltäytynyt mistään. Saunoin, pelasin suopotkupalloa, söin mämmiä ja vetelin kaatokännejä. Huomasin, että Suomessa on loistavaa porukkaa. Oli helppo jäädä.
Saksalainen rakastaja
Rakkautta ei voi suunnitella, eikä elämä Suomessa sujunut suunnitelmien mukaan. Miehen mukaan avioliitossa seksiä ei tarvitse anella.
-En pidä siitä, että seksi jaotellaan jaloksi tai epäjaloksi. Itsevarmuus on seksikkyyttä ja ujona ja epävarmana ihmisenä mäkin olen joutunut opiskelemaan itsevarmuutta. Jos mä oon alfauros, niin herranjestas! 
 - Alkuinnostuksen jälkeen tulee aina arki. Asiat joko lähtevät rullaamaan tai eivät. Mun mielestä nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa. 
Ateistina Schatz näkee katolilaisen ja luterilaisen uskonnon jakavan suomalaista ja saksalaista kulttuuria. Schatzille katolilaisuus merkitsee vapautta, nautintoa ja anteeksiantoa. Kyse on mentaliteetista. 
-Liha voikoon hyvin. Pitää voida antaa anteeksi ja viinaa saa juoda. Katolisen kirkon pedofiiliskandaalit eivät kuitenkaan anteeksiantoa tai ymmärrystä ansaitse.
Suomalainen vaikuttaja
Kirjailija-Schatzilla ei ole tabuja. Kirjoittamistaan kielioppikirjoista miestä ei juurikaan tunneta, huumoripitoisista teoksistaan sitäkin paremmin. Schatzin rohkeisiin ja provosoiviin keskustelunavauksiin voi mediassa törmätä säännöllisesti, mutta mikä on Schatzin viesti suomalaisille?  
-Mä haluan uskoa, että olen henkilö joka vaikuttaa ja on vaikuttanut suomalaiseen yhteiskuntaan. Mun juttuja luetaan ja mua kuunnellaan. Kun mä tulin tänne, suomalaiset tykkäsivät siitä, että joku ulkomaalainen halusi integroitua tähän kulttuurin, pelkäämättä työn tekoa, että jollain oli uskallusta laittaa itsensä likoon.  
Come on! Snap out! Politiikkaan?

Harva suomalainen on pohtinut suomalaisuutta yhtä paljon kuin Scahaz. Asioita pitää avata, niistä pitää keskustella ja kynällä voi vaikuttaa, omaa ansaittua reviiriään pitää rohkeasti käyttää hyödyksi.
-Mika Kaurismäki on laittanut Suomen niin maailmankartalle, että sille pitää olla tuhat vuotta kiitollinen. Kekkonen taas on mulle enemmänkin korkeushypyn Suomen mestari. Kaurismäki-tyyppejä ei Saksassa kauheasti ole. Keskieurooppalainen elämä suosii keskinkertaisuutta ja kompromissien tekoa. Suomessa on paljon hienoja, ehdottomia ja jylhiä outsider-tyyppejä. Sellaisia kuin Miina Äkkijyrkkä tai Jörn Donner.  
-Mä joskus kysyn mun yleisöltä, että minkälainen kansa te oikein olette, kun hankitte humoristeja Saksan maalta. Yleisö menee siinä kohtaa yleensä aika vaikeaksi. Mä siteeraan tällaisessa tilanteessa usein Martin Luther Kingiä: ”Alakuloisesta takapuolesta ei tule iloista pierua”.
-Olen saavuttanut sellaisen aseman Suomessa, että musta tykätään. Mä luulen, että kaikki tajuaa, että mä oon aidosti ollut kiinnostunut suomalaisista, oppinut kielen ja integroitunut tänne. Ymmärrän suomalaisten arvomaailmaa. Jos mä lähden nyt politiikkaan, mä menetän 80 % mun ystävistäni samalla hetkellä. En lähde siihen sirkukseen, se tuhoaa mun elämänlaadun.
 
KUKA 
Roman Schatz on Saksassa syntynyt, 1986 Suomeen muuttanut kirjailija ja toimittaja.
Suomen kansalaisuuden Schatz sai uuden Schengen-sopimuksen myötä vasta 2012, menettämättä saksan kansalaisuutta.
 
Erikoista: Schatzin tärkein ja rakkain esine on musta, klassinen jazzkitara. Schatz on nimennyt kitaran edesmenneen äitinsä mukaan Josefiksi.
 

 

MIKKO HERRANEN

 

LIIKENTEESSÄKIN, VAIN ÄÄNI RATKAISEE

mikko_herranen_ajankohtaislehti_2.jpg
Positiivisen energian mies Mikko Herranen, on isä, muusikko ja tuottaja. Herranen toivottaa Ajankohtaislehden lukijoille turvallista ja rauhaisaa joulua 2014!
Mikko Herranen istuu studiollaan Helsingissä miksauspöytänsä ääressä, kitara sylissään, sormet vuoroin soittimella ja vuoroin tietokoneen näppäimillä. Studiolla eteisen nurkkaan nojaa Herrasen ”prätkä”, punainen potkulauta. 
Musiikin monitoimimiehellä on tutut tummat lasit, joiden läpi hän katsoo tietokoneen näytöllä liikkuvia jättikokoisia miksauskuvakkeita. Samalla tavalla Mikko näkee myös liikennettä, eli osaksi myös korvillaan. Liikenteessä on paljon meitä, jotka emme näe ”normaalisti” muistuttaa Herranen. 
Herranen haluaa kuitenkin erityisesti korostaa, ettei hän ole mikään moraalimies, ei studiolla eikä liikenteessä. Suurin osa autoilijoista ja pyöräilijöistä muistaa säännöt ja kunnioittaa ihan kaikkia liikenteessä liikkujia. Nyt kun on vähäluminen talvi, liikkuminen on paljon helpompaa myös huonosti näkevälle.
”Kevennetty mopo”
Voice of Finlandin kautta suuren yleisön tietoisuuteen ponnahtaneen musamiehen menopeli liikenteessä on toisinaan punainen ”mopo” eli potkulauta. Etutelineessä kulkevat nuotit ja kitara. Hevosvoimina toimivat miehen jalat. Menopelillä Herranen kertoo ajelevansa tuttuja pyöräteitä pitkin, silloin kun asfaltti on näkyvissä ja keli on kuiva.
- Tunnustan kyllä, että nuorena tuli ajettua myös autoa, bussia ja mopollakin, hörähtää Herranen. Joo joo, yksityisalueella ja privat-parkkiksilla tietty! Tottakai, selvähän se! 
Mies kertoo, että hänet tunnistetaan jalankulkuväylällä nykyisestä ajokistaan hyvin. Mies, tummat lasit ja tarvittaessa äänikin on käytössä, kun Herranen hiljakseen ajelee punaisella ”prätkällään” työmatkojaan Helsingissä. Vaikka kaikki aistit eivät hänellä toimikaan liikenteessä yhtä terävästi, kuin näkevällä, kertoo Mikko pystyvänsä hyvin liikkumaan jopa potkulaudalla yleisillä pyöräteillä. Täysin sokea Mikko ei ole.
 - Mä en näe värejä ja kirkkaassa valossa en näe mitään. Siksi lasit! Ajelut pitää sovitella siis sen mukaan. Herranen ottaa mustat lasinsa pois, kääntää silmänsä kieroon ja hörähtää nauramaan. 
Musiikissa vain ääni ratkaisee, liikenteessä moni muukin asia. Herranen ei osaa päättää, kumpi on mukavampaa, tuottaminen vai artistina oleminen. Hyvää musiikki on sellaista, joka koskettaa ja herättää tunteita. Lahjaksi saatu absoluuttinen sävelkorva ja syvä rakkaus musiikkiin, ovat asioita joiden avulla Herrasen on helppo musiikkia tehdä.
- Tottakai olisi myös absoluuttisen ihanaa ajella näkevänä, mutta ei sitä osaa enää kaivata. Näillä mennään!
  
Rauhallinen perhejoulu
Turvallista joulua ja tulevaa talvea liikenteessä, toivottaa MikKo Herranen Ajankohtaislehden lukijoille!
Kotona joulun valmisteluihin ottavat osaa avovaimo ja laulunopettaja Mari,  sekä kovaa vauhtia kasvava juniori, Herrasten esikoispoika Miro.
KUKA
 
Mikko Herranen
Muusikko, tuottaja, isä
Julkaistut levyt: Kylmä maailma 2012 ja Pahan ajan apokalypsi 2014 Mikko Herranen & MC-roadrats lahjoittivat Lastensairaalan hyväksi 4000€ syksyllä 2014.

Jussi Lampi

Prätkä on minun kuntopyöräni

jussi_lampi_050.jpg
 
 
Jussi Lammen Harrikan mustaan kiiltävään tankkiin, Home Grown Choppersin Juden maalaamiin ”Adidas-raitoihin”, liittyy tarina.” Käsivammat pakottivat ammattimuusikko, ja -rumpali Lammen luopumaan kannujen soitosta. Nivelsiteet eivät yksinkertaisesti enää kestäneet. Kuntosalilla Jussi Lampi sanoo, ettei voi juurikaan tehdä enää muuta, kuin ajaa kuntopyörää.
 ”Ja tää on siis mun kuntopyörä”, höröttää Lampi.
Lampi sanoo, että matkapyöräksi tästä ei kuitenkaan ole ja jatkaa virne huulillaan ajelevansa ”mopollaan” viileenä, aurinkolaseissa ja hidasta ajoa. 80-100 km/tunnissa on hänen mukaansa matka-ajoon hyvä nopeus.
”Kyykkypyörät eivät sovi minulle muutenkaan, sillä pelkästään fyysinen kahden metrin kokoni on niihin auttamattomasti liian iso.”
Baarin kautta näyttelijäksi ja muusikoksi
Helsingin Kalliossa asuva freelance-näyttelijä ja muusikko Lampi tekee keikkaa ravintola-alan ammattilaisena välillä myös paikallisissa baareissa. Pohjanmaalta kotoisin oleva komistus valmistui koulun jälkeen ensin Jyväskylän hotelli- ja ravintolakoulusta. Palo esiintymään ja lavoille palautti miehen kuitenkin sitkeästi, kerta toisensa jälkeen teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin. Yhteensä neljä kertaa. Kotona sisarukset ja äiti kannustivat lahjakasta Jussia yrittämään uudelleen. Loput Jussin urasta onkin sitten osa suomalaista teatteri- ja elokuvahistoriaa. Itse hän sanoo, että hauskimman ja mieleenpainuvimman roolin hän on tehnyt Vares-elokuvissa, Veikko Hopean roolissa.
”Roolia tehdessäni sain muuten myös ajaa 1300 Harrikalla. Hopea on timantti, sillä siinä miehessä ei ole yhtään minua. Veikko siivoaa kaiken epämiellyttävän tieltään”, nauraa Lampi.
Lammen musiikkiura sai alkunsa soitto-oppilaana armeijassa. Muutettuaan Helsinkiin, hän oli eri kokoonpanoissa mukana ja päätyi lopulta Timo Rautiaisen bändiin rumpaliksi. Yksi kokoonpanoista, joissa Lampi on soittanut, Pink Flamingos, teki Sipoossa 14.9.  paluukeikan, 20 vuotta sitten tehdyn ensimmäisen keikan kunniaksi.                                                                                                                                                                   
Musiikki on Lammen mukaan puolet hänen elämästään. Raskaan rokin edustajat, old schoolin jätkät, jotka on käyneet Led Zeppelinin ala- ja yläasteen, ne kolahtavat Harrikkamieheen. Foofighters ja Soundgarden on kokoonpanoja, jotka ovat onnistuneet tekemään Lampeen vaikutuksen monen muun bändin ohella.
”Kun palasin viimeksi pitkän työkeikan jälkeen himaan, mun piti keskellä yötä jälleen kerran katsoa Led Zeppelinin Celebration Day DVD:ltä. Luurit päässä, täysillä, Lampi hörähtää.
Nuori kolli tyttöjen kaverinajussi_lampi_062.jpg
Jussi Lampi kasvoi siskojensa ja äitinsä kanssa, akkaporukassa. Isä kuoli Jussin ollessa 8-vuotias, eikä 8-lapsisen perheen yksinhuoltajaäidillä ollut varaa kustantaa perheen nuorimman pojan toivomaa mopoharrastusta. Jo pienestä pitäen Lampi kertoo kuitenkin haaveilleensa omasta Harrikasta ja jo 6-vuotiaana 
Kaverit lainasivat vielä ajokortittomallekin Lammelle ensin mopojaan ja myöhemmin moottoripyöriään.hän pomppasi ruokapöydästä ikkunaan tarkistaakseen, mikä pyörä talon ohi milloinkin suhahti.
”Koska rikos on jo vanhentunut, voin kertoa, että välillä oltiin moottoripyörien kanssa ruispellossa pitkällään, pollareita karussa”, innostuu Lampi nauraen kertomaan nuoruusmuistoistaan.
Free-näyttelijän työt ja ammattietiikka                                
Lampi on näyttelijä, joka ottaa työt tosissaan. Yhdeksi tärkeimmistä töistään Lampi mainitsee Aleksanterin teatterissa esitetyn Luolamies-nimisen monologin, jota hän kertoo ahtaneensa sisuksiinsa 6 viikkoa. Yhtä tosissaan hän suhtautuu ihmissuhteisiinsa ja moottoripyöräänsä. Monologi kertoo miehen ja naisen eroista ja siitä, että ero sukupuolten välillä ei ole kenenkään syy.
”Kun sain rekisteröityä tämän pyörän katsastuskonttorilla nimiini ja kun luin rekisteriotteesta, omistaja Jussi Lampi, haltija Jussi Lampi, olin ihan ekstaasissa”, havainnollistaa iso mies lähes herkistyen.
Lampi kertoo naislukijoiden harmiksi, että vihdoin hänen rinnalleen on löytynyt aikuinen, älykäs nainen.
”Ensimmäinen daami joka ymmärtää, minkälainen ihminen olen ja minkälaista vapautta työni vaatii.”
Moottoripyöräilyharrastuksensa Lampi määrittelee tietynlaiseksi vapaudentunteeksi. Lämmin syksy on antanut ajella pitkään.
 
KUKA?
JUSSI LAMPI
NÄYTTELIJÄ JA MUUSIKKO
NYKYINEN PYÖRÄ, 1100, -86 EVOLUTION SPORTSTER, HARLEY DAVIDSON
TUNNETTU LUKUISISTA TV- JA ELOKUVAROOLEISTA
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Robert Pettersson

-Naurun tasapainottaja, kielenkääntäjä, leipuri ja               teollinen muotoilija-

pettersson_ajankohtailehti_verkkoon_paiv.jpg
”Niih, no sellainen olen minä. En osaa kuvailla itseäni kovin tarkasti. ”
Kielenkääntäjä Pettersson nimenomaan on, sanan varsinaisessa merkityksessä. Haastattelutilanteestakaan ei saa vakavaa, ei vaikka yrittäisi.
”Olen muuten valkolainen”, sanoo ”Roope” ja jatkaa, että Valko on sellainen pieni kylä tuolla Loviisan lähellä.
Kun Roope lähti parikymppisenä kotiseuduiltaan, hän kävi opintojen kautta Kymenlaaksossa kieltä kääntämässä ja päätyi lopulta Helsinkiin komediaklubeille kieli- ja mielipuuhiin. Nyt Roopen arkityö on Kansallisarkistossa, jossa hän tallentaa karttoja digitaaliseen muotoon.
”Valtion virkamies”, kasaa mies vaatimattomasti.
Komiikka on mahdottoman vaikea laji
Vaikka Pettersson on sanojensa mukaan yksinäinen susi ja viihdyttää itseään kotona, hmmmmmm, sanoo hän kaipaavansa kuitenkin kontaktia ihmisiin säännöllisin väliajoin. Yleisöä hän pelkää ja hän sanookin, että mitä pimeämpi sali ja huonompi katseyhteys yleisöön, sitä rennompaa hänen esiintymisensä on.
Kun Pettersson meni ensimmäisille stand up –komiikkakurssille, hänelle kerrottiin, että lajia ei voi mitenkään opettaa. Jotain jäi plakkariin ja kurssin jälkeen häntä houkuteltiinkin aina uudelleen ja uudelleen esiintymään. Jos ei olisi pyydelty, Roopen omien sanojen mukaan homma olisi jäänyt siihen.
Ensimmäinen live-esiintyminen tapahtui 2008 Tampereella, jonne oli taiturin mielestä turvallista lähteä, kun ei siellä kumminkaan kukaan häntä tuntisi. Loppu tarinasta onkin historiaa. Koko kansan suosikiksi Roope nousi televisiossa kesällä pyörineen stand up –kilpailun kautta, josta heltisi voitto. Voitto poiki oman kiertueen, jonka Pettersson tekee yhdessä suomalaisen stand up komiikan isoisien Ilari Johanssonin ja Riku Suokkaan kanssa. Kiertue alkaa tammikuussa 2014.
pettersson_ajankohtaislehti_verkkokuva.jpg
Hillitön heittäytyjä ja naisten märkä päiväuni
Vaatimaton mies sanoo, että on aina tottunut ikään kuin sivuosaan elämässään ja että kakkos- tai kolmostila 350 000 katsojaa keränneessä stand up -kilpailussa olisi riittänyt hänelle oikein hyvin. Voiton jälkeen on kuitenkin eri ääni kellossa, sillä saatuaan valtavan määrän upeaa palautetta ohjelman voittajana, erityisesti naisilta, Pettersson on suostunut avaamaan paljon uusia ovia mielessäään. Ja sitä kautta on syntynyt uutta huippumateriaalia ja paljon vahvempi itsetunto.
Aina mies on osannut nauraa itselleen, mutta tietää onnistuneensa naurattamaan myös vauvojen keskustelupalstoja pyörittäviä ajan hermossa eläviä kotiäitejä. Omat juttunsa kuoliaaksinaurattaja Pettersson poimii elävästä elämästä, ottamatta oikeastaan mistään asiasta loppujen lopuksi turhia paineita.
Tabuikseen koomikko mainitsee vammaiset ja rasismin. Näistä aiheista hän ei halua, ainakaan liikaa juttua vääntää.
”Tällä naamalla se voisi olla liian suuri riski”, hörähtää Pettersson virne kasvoillaan.
  
KUKA?

Robert Pettersson, Roope
  • Koulutukseltaan kielenkääntäjä ja teollinen muotoilija
  • Sinkku, kotoisin Helsingistä, 42-vuotias
  • Voitti Naurun tasapaino –nimisen tv-formaatin 2013
  • Voittosumma 30 000€ ja Stand Up -kiertue
  • Valittiin vuoden Stand Up – tulokkaaksi 2009
  • https://www.facebook.com/KoomikkoRobertPettersson?fref=t


Hannan vuosikymmen

 
verkko_hanna_100.jpg
 Uuden levyn julkistamistilaisuus jännitti Hanna Pakarista, mutta hänen mukaansa on vapauttavaa laulaa asioista, jotka ovat ainakin naisille tabuja.
Olipa Kerran elämä
Hanna Pakarisen toinen suomenkielinen albumi, Olipa kerran elämä, julkaistiin 22.elokuuta. Pitkäsoiton kappaleet Hanna on säveltänyt ja sanoi
Pakarisen mukaan lavalle nouseminen pitkän tauon jälkeen jännittää ja vähän pelottaakin, mutta hyvällä tavalla. ttanut yhdessä tuottaja Markus Koskisen kanssa. Hannan mukaan hän on tiivistänyt uuden levynsä teksteihin naisille tärkeitä asioita, sellaisia joista ei aina uskalleta puhua ääneen. Levyn soundeissa on vaikutteita Pakarisen lapsuusvuosilta, 80-luvulta. Itselleen tärkeän levyn tekstejä Hanna makusteli nelisen vuotta, ennen kuin oli valmis avaamaan sanottavansa yleisölle. Tekstit kumpuavat Hanna Pakarisen mukaan hänen omasta elämästään. Päivääkään elämästään hän ei kuitenkaan vaihtaisi, ei edes niitä vaikeimpia.
”Mikään muu ei tuo sellaista vapauden tunnetta kuin laulaminen. Ihanaa aloittaa taas keikkailu!”
Hannan musiikki koskettaa kaikenikäisiä 
Hannan fanit ovat olleet uskollisia keikkatauoista huolimatta. Uusimman kiekon julkistamisen jälkeen Hanna teki sympaattisen minikiertueen kotikorttelikulmillaan Helsingissä. Kesäkahviloiden ja yhden terassiravintolan kautta kulkeneen pikakiertueen aikana Hannaa tuli kuuntelemaan satoja faneja. Yksi nuorimmista faneista esittäytyi 3-vuotiaaksi Liisaksi.
Keikan jälkeen Hannalle on tärkeää halata fanejaan. Hän sanoo olevansa vilpittömästi kiitollinen saamastaan vastaanotosta. Minikiertueen puolivälissa hän näyttää silminnähden huojentuneelta ja on ikionnellinen saadessaan laulaa ihmisille lauluja, niin kuin hän itse työnsä määrittelee.
Hannan upea ura alkoi Idols-kilpailun voitosta vuonna 2003 ja on kantanut jo vuosikymmenen ajan. Neljän englanninkielisen levyn jälkeen suomenkielinen musiikki tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Edellinen suomenkielinen albumi, Paperimiehen tytär, julkaistiin 2010. Suomen

kielisten sanoitusten kautta Hanna uskoo yleisön saavan hänen teksteistään irti syviä tunteita, samanlaisia, joita hän on itse kokenut eletyn elämän kautta. Hanna haluaa kertoa, että naiset kokevat asiat eri lailla kuin miehet.
”Naisetkin menee kaljalle”, kiteyttää Hanna. 
verkko_hanna_300.jpg
Ura katkolla 
Vaatimaton taiteilija sanoo nöyrästi, että on saanut kaiken nopeasti ja helposti, mutta jaksaa olla vilpittömän kiitollinen urastaan. Idols-kilpailun voitto muutti kerta heitolla hänen elämänsä kymmenen vuotta sitten. Kilpailun tuomaa ikiviittaa hän sanoo kantavansa hartioillaan, halusi hän tai ei. 
Hannan mielestä musiikkikilpailuja tarvitaan, eikä niiden kautta välttämättä luoda tuotteita. Arvostelijoille hän on aina viitannut kintaalla ja kehottanut itse nousemaan lavalle arvosteltavaksi ja voittamaan koko roskan.Puukeskuksella pakkasessa jäisiä lautoja trukin kyytiin toivoen, että kilpailun avulla hänet keksittäisiin edes taustalaulajaksi. Taustalaulajana ei hänen ole kuitenkaan tarvinnut voiton jälkeen leipää hankkia, vaan hän on onnistunut luomaan hienon uran artistina ja jättämään lähtemättömät jäljet Suomen musiikkitaivaalle. Oma paikka on ahtaassa joukossa pitänyt ansaita ja itse työ tehdä. Räväkkä Lappeenrannasta kotoisin oleva, ”miejasie -aksentin” säilyttänyt artisti on onnellinen, että on saanut työskennellä Suomen hienoimpien ammattilaisten kanssa alusta lähtien.  
Ura pysähtyi Hannan omasta tahdosta kuin seinään, heti Suomen Euroviisujen jälkeen. Hän halusi hengähtää ja avata uusia ovia urallaan. Hanna halusi a
lkaa itse tehdä musiikkia, sanoittaen ja säveltäen myös muille suomalaisille artisteille. Vuonna 2012 Hannan Samuli Edelmanille tekemä, Ei mitään hätää -niminen kappale, nousi yhdeksi kuunnelluimmaksi hitiksi suomalaisilla radiokanavilla.
”Asko Kallonen muistutti heti voiton jälkeen siitä, että vaikeinta ei ole henkisesti pärjätä uran aallon harjalla vaan pohjalla ja että on tärkeää osata ennakoida uran aaltoliikkeet.”
Tauko on muutenkin ollut artistille kasvun paikka. Bändi on kuitenkin ollut Pakariselle tärkeä ja hänen mukaansa vasta bändin avulla studiossa työskennellessä julkaistava levy sai lopullisen värityksensä.Uransa alussa Pakariselle oli tärkeää tehdä musiikkia bändinä, ryhmänä. Nyt, uusinta levyä työstäessään, hän on uskaltanut ajatella, että levy on Hanna Pakarisen, ei bändin levy. 
Tulevaisuutta ei voi suunnitella
Pakarinen naurahtaa, ettei oikeastaan tiedä vielä itsekään 32-vuotiaana, kuka hän on tai minkälainen ura on takana kymmenen vuo
Hannan mukaan elämää ei voi liiaksi suunnitella etukäteen, ettei tarvitse myöhemmin katua ainakaan tekemättömiä asioita. Perhe ja lähimmät ystävät ovat aina kannustaneet Hannaa hänen valinnoissaan. Kuitenkin vasta keikkatauon aikana hän sanoo oppineensa tutustumaan itseensä, oppineensa olemaan yksin ajatustensa ja itsensä kanssa. Hanna Pakarisen mukaan epävarmuus itsestä, oman paikkansa lunastaminen ja epäonnistumisen pelko ovat olleet asioita, jotka ovat hiertäneet esiintyvän artistin elämää koko uran ajan.den päästä.
”Olen oppinut jo pyytämään ystäviltäni apua ja sen, ettei tarvitse olla vahva-kompleksi päällä koko ajan."  
Hanna sanoo olevansa ihminen, joka unohtaa helposti pahat puheet ja sanoo itse oppineensa iloitsemaan kollegoidensa menestyksestä. Hanna Pakarinen sanoo, ettei ikävöi Lappeenrantaan, mutta se on hänelle tärkeä paikka.
”Koti on siellä missä ystäväni ja tärkeimmät asiani ovat. Saan paljon fanipostia ympäri Suomen ja olen kiitollinen jokaiselle, joka haluaa kuunnella musiikkiani. Kotisivujani ylläpitää yksi uskollisista faneistani.”
Huomioithan, että sivustolla julkaistujen tekstien ja kuvien kaikenlainen kopioiminen ja luvaton käyttö on kielletty ilman lehden ja sivuston lupaa!
 

ROMAN SCHATZ

Poliittinen ura ei ole minua varten

roman_schatz_ajankohtaislehti.jpg
 
Schatz opiskeli 1980-luvun puolivälissä teatteritiedettä ja meteorologiaa Berliinin yliopistossa. 1985 mies lupautui Berliinin rautatieasemalla oppaaksi suomalaiselle interreilaajalle, Leenalle. Vuotta myöhemmin Schatz sai kinuttua mummoltaan 800 Sveitsin frangia kertomalla nyyhkyrakkaustarinoita ja tuli Leenan perässä Suomeen.
- Ensimmäinen työpaikkani oli Munkassa, saksalaisessa vanhainkodissa. Sitten Yle palkkasi minut toimittajaksi.
-Tultuani Suomeen, otin kaiken irti oksitosiinivaiheesta. Tutustuin kaikenlaisiin suomalaisiin tyyppeihin, ihanaan kulttuuriin. En kieltäytynyt mistään. Saunoin, pelasin suopotkupalloa, söin mämmiä ja vetelin kaatokännejä. Huomasin, että Suomessa on loistavaa porukkaa. Oli helppo jäädä.
Saksalainen rakastaja
Rakkautta ei voi suunnitella, eikä elämä Suomessa sujunut suunnitelmien mukaan. Miehen mukaan avioliitossa seksiä ei tarvitse anella.
-En pidä siitä, että seksi jaotellaan jaloksi tai epäjaloksi. Itsevarmuus on seksikkyyttä ja ujona ja epävarmana ihmisenä mäkin olen joutunut opiskelemaan itsevarmuutta. Jos mä oon alfauros, niin herranjestas! 
 - Alkuinnostuksen jälkeen tulee aina arki. Asiat joko lähtevät rullaamaan tai eivät. Mun mielestä nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa. 
Ateistina Schatz näkee katolilaisen ja luterilaisen uskonnon jakavan suomalaista ja saksalaista kulttuuria. Schatzille katolilaisuus merkitsee vapautta, nautintoa ja anteeksiantoa. Kyse on mentaliteetista. 
-Liha voikoon hyvin. Pitää voida antaa anteeksi ja viinaa saa juoda. Katolisen kirkon pedofiiliskandaalit eivät kuitenkaan anteeksiantoa tai ymmärrystä ansaitse.
Suomalainen vaikuttaja
Kirjailija-Schatzilla ei ole tabuja. Kirjoittamistaan kielioppikirjoista miestä ei juurikaan tunneta, huumoripitoisista teoksistaan sitäkin paremmin. Schatzin rohkeisiin ja provosoiviin keskustelunavauksiin voi mediassa törmätä säännöllisesti, mutta mikä on Schatzin viesti suomalaisille?  
-Mä haluan uskoa, että olen henkilö joka vaikuttaa ja on vaikuttanut suomalaiseen yhteiskuntaan. Mun juttuja luetaan ja mua kuunnellaan. Kun mä tulin tänne, suomalaiset tykkäsivät siitä, että joku ulkomaalainen halusi integroitua tähän kulttuurin, pelkäämättä työn tekoa, että jollain oli uskallusta laittaa itsensä likoon.  
Come on! Snap out! Politiikkaan?

Harva suomalainen on pohtinut suomalaisuutta yhtä paljon kuin Scahaz. Asioita pitää avata, niistä pitää keskustella ja kynällä voi vaikuttaa, omaa ansaittua reviiriään pitää rohkeasti käyttää hyödyksi.
-Mika Kaurismäki on laittanut Suomen niin maailmankartalle, että sille pitää olla tuhat vuotta kiitollinen. Kekkonen taas on mulle enemmänkin korkeushypyn Suomen mestari. Kaurismäki-tyyppejä ei Saksassa kauheasti ole. Keskieurooppalainen elämä suosii keskinkertaisuutta ja kompromissien tekoa. Suomessa on paljon hienoja, ehdottomia ja jylhiä outsider-tyyppejä. Sellaisia kuin Miina Äkkijyrkkä tai Jörn Donner.  
-Mä joskus kysyn mun yleisöltä, että minkälainen kansa te oikein olette, kun hankitte humoristeja Saksan maalta. Yleisö menee siinä kohtaa yleensä aika vaikeaksi. Mä siteeraan tällaisessa tilanteessa usein Martin Luther Kingiä: ”Alakuloisesta takapuolesta ei tule iloista pierua”.
-Olen saavuttanut sellaisen aseman Suomessa, että musta tykätään. Mä luulen, että kaikki tajuaa, että mä oon aidosti ollut kiinnostunut suomalaisista, oppinut kielen ja integroitunut tänne. Ymmärrän suomalaisten arvomaailmaa. Jos mä lähden nyt politiikkaan, mä menetän 80 % mun ystävistäni samalla hetkellä. En lähde siihen sirkukseen, se tuhoaa mun elämänlaadun.
 
KUKA 
Roman Schatz on Saksassa syntynyt, 1986 Suomeen muuttanut kirjailija ja toimittaja.
Suomen kansalaisuuden Schatz sai uuden Schengen-sopimuksen myötä vasta 2012, menettämättä saksan kansalaisuutta.
 
Erikoista: Schatzin tärkein ja rakkain esine on musta, klassinen jazzkitara. Schatz on nimennyt kitaran edesmenneen äitinsä mukaan Josefiksi.
 

 

MIKKO HERRANEN

 

LIIKENTEESSÄKIN, VAIN ÄÄNI RATKAISEE

mikko_herranen_ajankohtaislehti_2.jpg
Positiivisen energian mies Mikko Herranen, on isä, muusikko ja tuottaja. Herranen toivottaa Ajankohtaislehden lukijoille turvallista ja rauhaisaa joulua 2014!
Mikko Herranen istuu studiollaan Helsingissä miksauspöytänsä ääressä, kitara sylissään, sormet vuoroin soittimella ja vuoroin tietokoneen näppäimillä. Studiolla eteisen nurkkaan nojaa Herrasen ”prätkä”, punainen potkulauta. 
Musiikin monitoimimiehellä on tutut tummat lasit, joiden läpi hän katsoo tietokoneen näytöllä liikkuvia jättikokoisia miksauskuvakkeita. Samalla tavalla Mikko näkee myös liikennettä, eli osaksi myös korvillaan. Liikenteessä on paljon meitä, jotka emme näe ”normaalisti” muistuttaa Herranen. 
Herranen haluaa kuitenkin erityisesti korostaa, ettei hän ole mikään moraalimies, ei studiolla eikä liikenteessä. Suurin osa autoilijoista ja pyöräilijöistä muistaa säännöt ja kunnioittaa ihan kaikkia liikenteessä liikkujia. Nyt kun on vähäluminen talvi, liikkuminen on paljon helpompaa myös huonosti näkevälle.
”Kevennetty mopo”
Voice of Finlandin kautta suuren yleisön tietoisuuteen ponnahtaneen musamiehen menopeli liikenteessä on toisinaan punainen ”mopo” eli potkulauta. Etutelineessä kulkevat nuotit ja kitara. Hevosvoimina toimivat miehen jalat. Menopelillä Herranen kertoo ajelevansa tuttuja pyöräteitä pitkin, silloin kun asfaltti on näkyvissä ja keli on kuiva.
- Tunnustan kyllä, että nuorena tuli ajettua myös autoa, bussia ja mopollakin, hörähtää Herranen. Joo joo, yksityisalueella ja privat-parkkiksilla tietty! Tottakai, selvähän se! 
Mies kertoo, että hänet tunnistetaan jalankulkuväylällä nykyisestä ajokistaan hyvin. Mies, tummat lasit ja tarvittaessa äänikin on käytössä, kun Herranen hiljakseen ajelee punaisella ”prätkällään” työmatkojaan Helsingissä. Vaikka kaikki aistit eivät hänellä toimikaan liikenteessä yhtä terävästi, kuin näkevällä, kertoo Mikko pystyvänsä hyvin liikkumaan jopa potkulaudalla yleisillä pyöräteillä. Täysin sokea Mikko ei ole.
 - Mä en näe värejä ja kirkkaassa valossa en näe mitään. Siksi lasit! Ajelut pitää sovitella siis sen mukaan. Herranen ottaa mustat lasinsa pois, kääntää silmänsä kieroon ja hörähtää nauramaan. 
Musiikissa vain ääni ratkaisee, liikenteessä moni muukin asia. Herranen ei osaa päättää, kumpi on mukavampaa, tuottaminen vai artistina oleminen. Hyvää musiikki on sellaista, joka koskettaa ja herättää tunteita. Lahjaksi saatu absoluuttinen sävelkorva ja syvä rakkaus musiikkiin, ovat asioita joiden avulla Herrasen on helppo musiikkia tehdä.
- Tottakai olisi myös absoluuttisen ihanaa ajella näkevänä, mutta ei sitä osaa enää kaivata. Näillä mennään!
  
Rauhallinen perhejoulu
Turvallista joulua ja tulevaa talvea liikenteessä, toivottaa MikKo Herranen Ajankohtaislehden lukijoille!
Kotona joulun valmisteluihin ottavat osaa avovaimo ja laulunopettaja Mari,  sekä kovaa vauhtia kasvava juniori, Herrasten esikoispoika Miro.
KUKA
 
Mikko Herranen
Muusikko, tuottaja, isä
Julkaistut levyt: Kylmä maailma 2012 ja Pahan ajan apokalypsi 2014 Mikko Herranen & MC-roadrats lahjoittivat Lastensairaalan hyväksi 4000€ syksyllä 2014.
 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS

petelius_ajankohtaislehti.jpg
      
Herra 60 ajelee punaisella 900 Ducatillaan ojien välissä. 
-Totta Mooses nuorempana laskettiin menemään niin saakelisti!
-Ja pipo päässä, kun ei ollut kypäräpakkoa!
                                            
Ihmisen totuus itsestään on aina jossain puolessa välissä
Ihmisellä on paha taipumus maalata itsestään parempi kuin onkaan. Petelius arvailee totuuden olevan noin puolessa välissä. Hänen mukaansa ihmiselle tulisi lapsena lastata itsetuntoa ja rohkeutta rakastaa ja kunnioittaa muiden lisäksi myös itseään.
- Isänä olen koettanut muistaa, että ohjeet neuvovat, mutta kokemukset opettavat. Minun loputon velvollisuuteni on muistuttaa omille lapsilleni, että rakastan heitä ehdoitta. Myönnän myös kaikki omat hölmöyteni, pelkoni ja rajoitukseni, mutten anna niiden dominoida. Näillä mennään!
- En usko ihmiseen joka sanoo ettei pelkää mitään. Sellainen ihminen on joko tyhmä, epäluotettava tai raaka. 
Monessa isosti onnistuneen Peteliuksen mukaan työuraan voi vaikuttaa henkilökohtaisilla valinnoilla. Kenkku ja kateus ovat keljuja ja tosi kuluttavia seuralaisia. Niitä kannattaa välttää.
- Yrittäjänä koen olevani etuoikeutettu voidessani valita työni, jatkaa Petelius.
Unelma kielitieteilijän urasta vaihtui teatterikoulun kautta moneksi
Innostus teatterikouluun ja sinne pyrkiminen tapahtuivat vähän salassa, eikä ensimmäisellä kerralla Petelius kehdannut liikoja pääsykokeista kenellekään huudella. Kurkistus kiehtovan ja tuntemattoman salaperäisen teatterimaailman esiripun taa tuntui pelottavalta, mutta kuitenkin niin ylipääsemättömän houkuttavalta, että kokeilemaan oli mentävä.
Tahto alalle kasvoi leffoja ja näyttelijähaastatteluita televisiosta katsomalla. Ehkä palo oli syttynyt jo nuorempana leffateatterissa kesätöitä tehdessä.
- Oma arkeni ei tuntunut täyttyvän siitä elämän janosta ja kirjosta, jota kaipasin. Jotenkin elämä tuntui kauhean tylsältä ja näköalattomalta. Näyttelijät sitä vastoin tuntuivat ihailtavan välittömiltä ja ihanilta ihmisiltä.
Peteliuksen ensimmäinen tv-työ oli jo ennen teatterikoulua vuonna 1976, Veijo Meren romaanin pohjalta tehdyssä tv-elokuvassa, Manillaköysi. Petelius innostuu vieläkin kertoessaan kuinka roolisuorituksensa jälkeen hän jäi kulisseihin katselemaan kokeneempien työskentelyä.
11_verk_peteliusajankohtaislehti.jpg- Kaikki tapahtunut taltioituivat tarkasti tuolloin vielä melko tyhjän kiintolevyni muistiin. Studiossa oli oikeajunavaunu, valtavat valaistukset ja vaunun taustalla liikkuva kuva. Vaunun kummassakin päässä aisojen varressa oli heiluttajat. Ei herranjumala!, innostuu Petelius entisestään.
Toisella yrittämällä Petelius pääsi teatterikouluun ja lukioaikaiset unelmat kielitieteilijän, tulkin ja diplomaatin hommista saivat jäädä.
Rakastan Mozartin musiikkia!
Peteliuksen mukaan ihmisen sydän puhuu, suu ja käsi toimivat vain välikappaleina. Eikä vähiten silloin, kun syntyy hienoja musiikillisia oivalluksia.
Mozartin musiikissa kiteytyvät naiivius, musiikillinen syvyys, puhtaus ja melodisuus. 1700-luvun muutkin musiikkiaikalaiset, kuten Joseph Haydn, ovat ankkuroituneet Peteliuksen sydämeen.
- Klassismin aikakausi oli todella fiksujen ja luovien ihmisten aikaa. Mozart oli aikansa metroseksuaali ja urbaani poikkeus, joka osasi olla monessa roolissa. Hän matkusti ja biletti, mutta teki myös töitä kuin hevonen. Hänen musiikissaan kuuluu idealistisuus ja tunnekylläisyys. Sen neron musiikista löytyy elementtejä joka lähtöön, innostuu Petelius kaivamaan elokuun perjantaisen kiireettömän lounashetkemme aikana musiikin ehtymätöntä kultasuonta.
Peteliuksen musiikkikokoelma on klassisen lisäksi pullollaan reggae-musiikkia ja jazzia, mutta myös nuorten nykytekijöiden musiikkia. Osa suomalaisista artisteista tuottaa muusikko Peteliuksen mielestä kiistatta ja ilman pienintäkään häpeän tunteen tarvetta kansainvälisen tason musiikkia.
Petelius työskentelee parhaillaan oman tulevan, vielä julkistamattoman musiikkiprojektinsa parissa.
 
Luontolover ajelee kätevällä körsyllään siististi sääntöjen mukaan
Rakkaan luontoharrastuksensa pariin Petelius ajelee mieluummin autolla kuin moottoripyörällä. Auto toimii prätkää paremmin tarkkailusuojana ja varusteiden säilytyspaikkana.
Peteliuksen mukaan ahdistavinta moottoripyöräilijöiden liikennekäyttäytymisessä ovat prätkäilijät, jotka eivät voi ajaa liikenteen mukana, liikennesääntöjen mukaan. Prätkäilijät, jotka eivät kehtaa ”körötellä”.
- Näyttämisen halu ja tarpeettomien vaaratilanteiden aiheuttaminen liikenteessä ovat täysin turhia elementtejä.
Sakkoja en ole saanut pyörällä kertaakaan. Tottakai olen itsekin ajanut ylinopeutta ja tähän ikään mahtuu muutama nurinmenokin. Umpikevyt mopohan se mun                                                                                                                                                                 pyörä on ja siitä lähtee kauhee huuto, nauraa omia teitään ajeleva sinkkumies Petelius, ystävällisesti hän.
 
KUKA?
PIRKKA-PEKKA PETELIUS
  • Isä, yrittäjä, näyttelijä, tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja, muusikko
  • Syntynyt (ent. Alatornio), nyk. Tornio, 31.5.1953
  • Lukuisia tv- ja elokuvatöitä ja -rooleja, kuten Veli puolikuu, Mutapainin ystävät, Akkaa päälle
  • Luonut satoja kansan rakastamia sketsihahmoja, kuten Herra 47, James Potkukelkka, Jarna Kuiva
  • Harrastukset: luonto, ”pujottelu”, moottoripyöräily.
  • Levyttänyt myös mm. 6 äänilevyä laulajana
  • Puhuu sujuvasti useita kieliä, mm. ruotsi, englanti, ranska, saksa, italia